CEO Michiel Langezaal stelt: “Wie elektrisch rijdt, wil ook snel kunnen laden. We bouwen daarom een landelijk dekkend netwerk van laadstations waar men binnen twintig minuten met een volledig opgeladen auto weer verder kan. Volledig elektrische auto’s verdringen de hybride steeds meer. Accu’s worden goedkoper en daardoor wordt elektrisch rijden mainstream. Ook de laadtijd zal in de toekomst nog korter worden, tien minuten is haalbaar.”

Volledige vrijheid

De eerste laadstations waren er in 2013 al. “In 2012 kregen we de benodigde vergunningen om laadstations langs de snelwegen te realiseren. Nu zijn het er achtendertig en aan het einde van dit jaar staat de teller op vijftig. Daar stopt het echter niet, want uiteindelijk zijn het er in Nederland tweehonderdéén.”

Ook stopt het niet bij de landsgrenzen, want het doel van Fastned is om een Europees netwerk van snellaadstations aan te leggen. “Alleen dan is er volledige vrijheid voor de elektrische rijder en pas dan kan de ‘elektrische revolutie’ echt tot volle wasdom komen.” Langezaal: wij willen zorgen voor betaalbare schone mobiliteit, ook voor de vijfenzeventig procent die geen oprit heeft en thuis dus niet kan laden. Daarnaast duurt het laden thuis of aan een paal in de stad veel te lang.”

Kopieerbare kennis

Langezaal stelt dat het team in Nederland een ‘broedplaats’ is geworden van kennis en technologie die gekopieerd kan worden naar het buitenland. “Nederland loopt voorop, de technische kennis is aanwezig om ook de uitrol over de rest van Europa te maken en daarmee veel waarde te creëren.” Hij vertelt dat autofabrikanten momenteel miljarden euro’s investeren in de ontwikkeling en productie van de tweede generatie elektrische auto’s. “Deze auto’s hebben met goedkopere en grotere accu’s een supercharger netwerk nodig en wij bieden dat.”

Investeren en gratis laden

Investeerders zijn nodig om alle plannen ook uit te kunnen voeren en Fastned bedacht daar een plan voor. “Wie vijfentwintigduizend euro investeert, is een ambassadeur van ons bedrijf en kan de rest van zijn of haar leven gratis laden.” Langezaal: “nu hebben we al iets meer dan duizend investeerders die samen meer dan vijftien miljoen euro bij elkaar hebben gebracht. Het goede nieuws van de autobeurs en de recente samenwerking met Nissan gaat dit hopelijk verder aanwakkeren.”

Vanaf half september werkt Fastned samen met Nissan om twee jaar onbeperkt snelladen mee te leveren met iedere nieuwe Nissan LEAF. De grotere actieradius van tweehonderdvijftig kilometer in combinatie met onbeperkt snelladen geeft de elektrische rijder de vrijheid om door heel Nederland te rijden.” Langezaal hoopt in de nabije toekomst ook met andere automerken te kunnen samenwerken op deze manier.

100 procent duurzame energie

Met de groei van het aantal laadstations, groeit Fastned zelf ook. “We groeien rond de vijftien procent per maand. Daarnaast groeit onze kennis: zo lukt het ons inmiddels om een uptime van onze laadstations van 99,98 procent te realiseren. Dat is ongekend voor opladen. Ook leren we van het helpen van klanten en kan onze klantenservice elektrisch rijders steeds beter helpen.”

De energie van de laadstations is altijd honderd procent duurzame energie. “We maken veel gebruik van zonne-energie, maar soms is er windenergie nodig om te kunnen voldoen aan de benodigde capaciteit. Ik voorzie in de toekomst ook wel samenwerkingsverbanden met omwonenden van onze laadstations; zonnepanelen op het dak van een boerenschuur bijvoorbeeld. Want samenwerking is de toekomst. Er is alleen honderd procent duurzaamheid te bereiken als iedereen er iets mee verdient.”