Ton de Rooy

Ton de Rooy
Manager Corporate Sales bij BMW

“Wij werken voor de groot zakelijke markt en adviseren fleetowners en leasemaatschappijen. Er zijn maar weinig grote bedrijven die de financiën én de kennis hebben om de benodigde auto’s zelf te kopen, daarom leasen het grootste deel van onze klanten hun auto’s.  

Dat heeft dan vaak een historische achtergrond, zo hebben ze het altijd gedaan, dus zo blijven ze het doen. Van deze bedrijven laat een deel het onderhoud en de schade-afhandeling door een leasemaatschappij regelen, want dat allemaal zelf doen kost heel wat uren.”

De Rooy stelt dat hij ook altijd adviseert een offerte aan te vragen bij twee of drie leasemaatschappijen en met minstens twee zaken te doen. “Wie voor één maatschappij kiest, geeft hen een monopolypositie en dan is er geen sprake van concurrentie. Dat betekent dan weer dat het bedrijf nooit de gunstigste leaseprijs kan bedingen.”

De Rooy merkt op dat aanbiedingen van leasemaatschappijen tegenwoordig wel iets weg hebben van daghandel. “De leasemaatschappijen staan vaak onder druk om hun targets te halen en daardoor wisselen de prijzen nogal eens in korte tijd.”

Doe met minstens twee leasemaatschappijen zaken’.

Sommige leasemaatschappijen bieden daarnaast extra service in de vorm van wagenparkmanagement. “Zij regelen dan o.a. rapportages en andere operationele handelingen. Het bespaart het inkopende bedrijf werk, maar het bedrijf verliest daardoor wel zelf het dagelijkse inzicht.”

De Rooy ziet wel verschuivingen in de lease sector. “Tegenwoordig wordt vaker dan voorheen gekozen voor private lease en/of een mobiliteitsbudget. De medewerker krijgt een bedrag van de werkgever en least daar zelf een auto van of diegene zet het budget in om op andere manieren te reizen.

Daarmee is de groei van grote wagenparken aan het afnemen. ”Een andere trend is auto delen. “Bij BMW lease-auto’s komt dat nog niet veel voor. Iedereen heeft graag zijn/haar eigen auto ,vaak met zelf uitgekozen opties, altijd tot de beschikking.

Wat we wel steeds vaker zien, is een pool van lease-auto’s waar elke medewerker binnen het bedrijf die moet reizen, gebruik van kan maken Een auto uit een pool is veel minder persoonlijk dan een eigen lease-auto natuurlijk.

Het is echter wel duurzamer en groener. Pool auto’s worden vaak als elektrische auto gekozen, met als bijkomend voordeel dat een medewerker op een laagdrempelige manier went aan elektrisch rijden.”