Auto’s worden alsmaar innovatiever. Een auto van 10 jaar oud is al bijna niet meer te vergelijken met een auto van nu. Je ziet op verschillende vlakken nieuwe trends opkomen. Op het gebied van design worden auto’s steeds moderner, maar ook qua functionaliteit en veiligheid verandert er veel. Een aantal van deze ontwikkelingen anno 2017 zetten wij op een rijtje.

1. Sensoren en camera's

Een van de meest vooruitstrevende automerken is Tesla. Het innovatieve merk heeft een systeem ontwikkeld waarbij de sensoren en camera’s van de auto ingezet worden om de buitenomgeving in kaart te brengen. De auto weet vanaf dat moment precies waar jij rijdt en wat er bij je in de buurt is.

De auto bepaalt zelf in welke rijstrook het rijdt en houdt rekening met de drukte op de weg.
 

Wanneer je een stopbord tegenkomt, constateert de auto dit en stopt het automatisch door de autopilotfunctie. De auto kan je van A naar B brengen zonder dat jij actief hoeft deel te nemen aan het verkeer. De auto bepaalt zelf in welke rijstrook het rijdt, houdt rekening met de drukte op de weg en kan een andere rijstrook nemen bij langzaam rijdend verkeer.

Ook zal de autopilootfunctie niet van baan wisselen wanneer er een andere auto in de dode hoek nadert. Je bent als het ware vanuit je bestuurderstoel aan het monitoren hoe je auto rijdt en functioneert op de weg. Uiteraard moet je ten allen tijde kunnen ingrijpen indien nodig. Je blijft nu nog steeds verantwoordelijk op de weg.

2. Parkeren op afstand

Een ander fijn snufje is parkeren op afstand. Deze functie is in steeds meer auto’s te vinden en is met name in drukke steden en parkeergarages erg handig. Het Remote Park Pilot systeem detecteert op de plaats van bestemming waar de parkeerplekken zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is uit je auto te stappen en Remote Park Pilot te activeren door middel van je smartphone. De auto doet de rest.

3. Apps

In ons dagelijks leven gebruiken we veel apps die op onze smartphone staan. Maar wist je dat er ook apps zijn die je kunnen ondersteunen bij het autorijden. Wat dacht je van een app om sleutelloos te rijden. Nooit meer zoeken naar je sleutels, maar je auto starten met een simpele app. Of een app die via GPS de locatie van je auto onthoudt, waardoor jij nooit meer hoeft te zoeken naar je auto.

Ook voor hybride autobezitters is er een speciale app die aangeeft of je auto al opgeladen is. Naast functionaliteit zijn er ook apps die aandacht besteden aan de veiligheid van je auto. Zo geeft een bewegingsapp een pushbericht wanneer de auto in beweging is zonder dat jij in de buurt bent.

Niet alle apps zijn beschikbaar voor alle type auto’s, maar dit zal in de toekomst wel gebeuren. Je smartphone heb je toch altijd bij je, waarom dan niet gebruiken om het autorijden wat makkelijker te maken. De komende jaren zullen er nog meer verrassende trends komen ter bevordering van de veiligheid bij het autorijden.

Wil je meer weten? Bekijk de pagina van UnitedConsumers voor meer trends op dit gebied.