Paul Hendriks

Initatiefnemer en oprichter SafeDrivePod

De cijfers liegen er niet om. Per dag overlijden er zestien mensen in het verkeer in Europa door het gebruik van hun smartphone in het verkeer. Inmiddels bestaat de smartphone tien jaar en sinds drie jaar is er een stijging in het aantal verkeersongelukken.

Paul Hendriks en zijn partner Erik Damen hebben dan ook een duidelijke missie: voor eind 2020 meer dan 1000 levens redden in het verkeer. Dit willen zij bereiken met de inzet van de SafeDrivePod. Dit is een systeem dat het scherm van je smartphone blokkeert tijdens het rijden.

Verslaving

Hendriks, initiatiefnemer en oprichter van de SafeDrivePod, herkende het probleem bij zichzelf. “Ik zat heel veel op mijn telefoon terwijl ik in het verkeer actief was. Mijn wake-up call kreeg ik van mijn vrouw. Zij wees mij op mijn gedrag en in haar aanwezigheid deed ik het een stuk minder. Zodra zij niet naast mij zat, kon ik mij niet beheersen.

Ik realiseerde mij ook dat er moment zo komen dat het niet goed zou aflopen. Smartphonegebruik is echt een verslaving en je moet het ook als zodanig benaderen. Lapmiddelen zoals appjes waar je het aan de gebruiker overlaat, werken niet. De verleiding om toch even op je telefoon te kijken in het verkeer is simpelweg te groot.

Daarnaast schuilt een groot gevaar in het feit dat bestuurders zichzelf overschatten en denken dat zij makkelijk kunnen appen of facebooken terwijl zij aan het rijden zijn. Dat is natuurlijk een illusie. Door druk op de politiek uit te oefenen, maar ook in gesprekken met bedrijven proberen we duidelijk te maken dat we met elkaar een sociale verantwoordelijkheid hebben om dit probleem aan te pakken. Inmiddels zijn er ook verschillende oplossingen op de markt om het smartphonegebruik in het verkeer tegen te gaan.”

Drie onderdelen

De SafeDrivePod is een voorbeeld van een softwaresysteem dat ervoor kan zorgen dat mensen niet worden afgeleid door hun smartphone. Het systeem bestaat uit drie onderdelen. De SafeDrivePod zelf is ergens in de auto bevestigd en zendt een draadloos signaal uit om aan te geven of de auto rijdt.

Inmiddels zijn er ook verschillende oplossingen op de markt om het smartphonegebruik in het verkeer tegen te gaan.

De app op je telefoon houdt bij of je aan het rijden bent en maakt dan de toegang tot alle apps onmogelijk. Alleen handsfree bellen en navigatie-apps zijn nog mogelijk.  Daarnaast word je werkgever geïnformeerd over hoe je het SafeDrivePod-systeem gebruikt.

Rustiger achter het stuur

Het gebruik van een softwaresysteem als SafeDrivePod levert veel op in de praktijk. Zo schrikken mensen van hoe vaak zij tijdens het rijden op hun telefoon zitten om bijvoorbeeld even de routebeschrijving van hun navigatie te bekijken. “In feite wordt ze een spiegel voorgehouden.”

Daarnaast zitten mensen rustiger achter het stuur als ze geen gebruik kunnen maken van hun telefoon en dus niet kunnen multitasken. De privacy van gebruikers is bij het gebruik van de SafeDrivePod niet in het geding. “Wij zien nooit waar mensen zijn, alleen dat ze in beweging zijn.”