Sensor City

Het project Sensor City, dat wil uitgroeien tot een living lab voor ICT/sensortoepassingen, sluit naadloos aan bij die doelstelling. In de stad is een glasvezelnetwerk aangelegd dat onderzoek naar sensortechnologie mogelijk maakt. Inmiddels zijn zo’n 200 meetpunten aangesloten waarop sensoren gekoppeld worden.

Denk bijvoorbeeld aan sensoren die temperatuur of neerslag meten, maar ook lussen in het wegdek of verkeersregelinstallaties. Niet zo vreemd dus, dat Sensor City begon met een mobiliteitsexperiment. Sensor City en Assen gaan het netwerk volop gebruiken om het verkeer in goede banen te leiden. Bijvoorbeeld bij evenementen als de TT.  En de doorgaande route bij het Asser station dat helemaal op de schop gaat.

Reisadvies

Sensortechnologie helpt om automobilisten langs wegafsluitingen te leiden op basis van de meest actuele verkeerssituatie die dankzij het stedelijk sensornetwerk  beschikbaar is. Een persoonlijk reisadvies dus, via slimme kastjes in de auto of speciale reisapps.

Living Lab Assen

Met Assen Sensor City wil de stad zich ontwikkelen tot een stadsgroot living lab. De schaal van de stad leent zich daar heel goed voor, niet te klein, maar ook niet te groot. Een lab om ICT/sensoroplossingen te zoeken voor stedelijke problemen op het terrein van zorg, mobiliteit, watermanagement, energie of bijvoorbeeld veiligheid. Zulke oplossingen kunnen in Assen worden getest en mogelijk later worden uitgerold in andere steden. Kortom, Assen biedt zichzelf  aan als proeftuin. Een tuin die er keurig aangeharkt en uitnodigend bij ligt. De stad zoekt naar tuinders die willen zaaien én oogsten.