Maurice Kwakkernaat

Maurice Kwakkernaat
TNO

Ontwikkelingen coöperatief automatisch rijden

Eind mei vond een groot evenement plaats rond coöperatief automatisch rijden: The Grand Cooperative Driving Challenge (GCDC) 2016. Dit evenement was één van de hoogtepunten van het i-GAME-project dat coöperatief automatisch rijden naar een hoger plan tilt en de invoering ervan wil versnellen.

Dat was een succes, want inmiddels zijn de eerste stappen naar een Europese communicatie- en interactiestandaard voor coöperatief automatisch rijden gezet. Maurice Kwakkernaat van TNO vertelt over de ontwikkelingen.

Minder files en vervuiling

Coöperatief automatisch rijden combineert het zelfrijdend maken van een auto met interactie en communicatie tussen infrastructuur en voertuigen van verschillende merken en voertuigtypes onderling. “Coöperatieve automatische voertuigen zijn zich veel meer bewust van ander verkeer en hun intenties.

Coöperatief automatisch rijden kan daarom in de nabije toekomst positief bijdragen aan de toegankelijkheid en leefbaarheid van stedelijke regio’s door vermindering van files en vervuiling. Daarnaast biedt het meer rijcomfort en verbetert het de verkeersveiligheid.”

Zelfrijdende auto's op grote schaal

Kwakkernaat stelt: “Nu is hét moment waarop de auto-industrie coöperatief geautomatiseerd rijden realiteit kan maken en een grote stap moet zetten. TNO probeert daarom autofabrikanten en andere partijen te verenigen in een consortium genaamd Go-Join.

Binnen vijf jaar auto's die anticiperen op wat er onderweg aan de hand is

Het coöperatieve adaptieve cruise control (CACC) systeem zie ik daarbij als een eerste stap en als deel van de totaaloplossingen die leiden tot zelfrijdende auto’s op grote schaal. Coöperatieve adviessystemen in auto’s zijn nu in opmars en nemen de komende jaren toe.

Ik verwacht dat binnen vijf jaar auto’s zelf gas geven, remmen, sturen én coöperatief anticiperen op wat er onderweg aan de hand is.”

Versnellen van ontwikkelingen

TNO organiseerde de eerste GCDC in 2011. Dat was het startpunt voor het opzetten van i-GAME (Interoperable GCDC AutoMation Experience), een combinatie tussen onderzoek en demonstratie.”

In dit Europese project, gesteund door de Europese Commissie, werken TNO, Technische Universiteit Eindhoven, het Zweedse Viktoria en Spaanse IDIADA samen aan het versnellen van de ontwikkelingen van coöperatief en autonoom rijden. Communicatie en interactie tussen voertuigen staat hierbij centraal.”