Leasemaatschappijen en autobedrijven bieden hiervoor talloze mogelijkheden. Mobiliteitskaarten, car sharing, private lease: voornamelijk dankzij technologische toepassingen die de administratieve drempels slechten (denk aan de kilometerregistratie van poolauto’s), zijn heel veel mobiliteitsdiensten steeds beter en breder inzetbaar.

Privélease als oplossing

Steeds meer leasemaatschappijen bieden private lease oplossingen voor bedrijven. DSM-fleetmanager Daan Bieleveld maakte gebruik van de dienst van Multilease om private lease mogelijk te maken voor de vijfduizend medewerkers van het bedrijf.

Betalen naar gebruik in plaats van bezit blijkt met privélease ook financieel een aantrekkelijke optie.

Bieleveld vertelde vakblad Fleet&Mobility: “Naast leaseauto’s, kilometervergoeding en OV-kaarten kunnen Nederlandse medewerkers sinds kort ook voor privélease kiezen. Betalen naar gebruik in plaats van bezit blijkt met privélease ook financieel een aantrekkelijke optie.”

Zowel vanuit de lease- als autobranche wordt voorgesorteerd op een veranderende vraag onder consumenten en bedrijven: van het bezitten of leasen van een auto naar het faciliteren van mobiliteit op elk gewenst moment. Leaseplan verwacht veel van autodelen, en rolde eerder dit jaar het deelautoconcept Sammsamm internationaal uit onder de naam Swapcar.

Digitaal platform voor mobiliteitsdiensten

Concurrent Athlon investeerde in de start-up Beamrz, een digitaal platform waar consumenten realtime vraag en aanbod van verschillende mobiliteitsdiensten kunnen inzien om zo de meest geschikte manier te vinden om van A naar B te gaan, waaronder ritdelen, deelauto’s en deelfietsen.

Bedrijven kunnen de app gebruiken om hun stilstaande vloot in te zetten. Beamrz gaat als eerst van start in de regio’s Eindhoven/Helmond en Rivierenland. Later dit jaar wordt de dienst in de rest van Nederland uitgerold. En Arval heeft met Mobility Concept online een B2E-platform (Business to Employee) gelanceerd; Arval Mobility Link.

Mobiliteitsmanagers kunnen ook rapportages maken en analyses van werknemersmobiliteit.
 

Op dit moment lopen de eerste pilots, met zo’n vierhonderd werknemers bij vier Nederlandse bedrijven. In deze online omgeving kunnen mobiliteitsmanagers budgetten beschikbaar stellen voor medewerkers en de mobiliteitsuitgaven beheren. Mobiliteitsmanagers kunnen ook rapportages maken en analyses van werknemersmobiliteit.

Goede communicatie door bedrijfsapp

Ook autobedrijven ontwikkelen steeds meer mobiliteitsdiensten. Zo lanceerde Volkswagen Pon Financial Services (VWPFS) een eigen mobiliteitskaart: Shuttel, dat werknemers toegang geeft tot allerlei verschillende vervoersmodaliteiten, zoals tot het OV en de deelauto's van VWPFS-dochter Greenwheels. Uiteraard met bijbehorende app.

De fleetmanager wordt steeds meer mobiliteitsmanager die centrale afspraken maakt met aanbieders van alle mogelijke mobiliteitsdiensten, om deze via een handige bedrijfsapp voor alle medewerkers van zijn bedrijf te ontsluiten.