Renate Hemerik

Directeur Vereniging van de Nederlandse Autoleasemaatschappijen

Renate Hemerik is de afgelopen weken veel in Den Haag geweest voor overleg. Niet zo gek, want veiligheid en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten in het regeerakkoord op het gebied van mobiliteit. De autoleasesector heeft een belangrijke taak als het gaat om het bedenken van oplossingen voor de verschillende mobiliteitsvraagstukken. Wat voor rol speelt veiligheid en duurzaamheid bij slimme mobiliteit?

“Auto’s worden steeds slimmer en dat houdt in dat er steeds meer rijtaken ondersteunende functies op de markt komen,“ vertelt Renate Hemerik, directeur VNA. “Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), is een voorbeeld van een systeem dat tegenwoordig steeds meer wordt ingebouwd in auto’s om de bestuurder te ondersteunen.

Als bestuurder word je bijvoorbeeld geholpen om sneller te remmen, kun je gebruik maken van ‘adaptive cruise control’ en van ‘keep in your lane’-principes. De technologie maakt ook steeds meer mogelijk op het gebied van duurzaamheid. Nieuwe aandrijftechnieken zorgen ervoor dat mensen veel gecontroleerder gaan rijden, wat beter is voor het milieu.

De technologie maakt ook steeds meer mogelijk op het gebied van duurzaamheid

Ook de inzet van elektrische auto’s, plug in hybrides, voertuigen die rijden op waterstof en in de toekomst misschien zelfs op elektrische korrels, zorgen voor een lager CO2.”

Grotere bewustzijn

Leasemaatschappijen zien dat het bewustzijn onder werkgevers steeds meer toeneemt op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Hemerik: “Wij horen van onze leden dat steeds meer bedrijven ADAS-systemen opnemen in hun autoregeling en serieus bezig zijn met hun mobiliteitsbeleid op dit gebied. Dat resulteert ook tot een vermindering van het aantal schades.

Werkgevers hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor hun werknemers hoog op de agenda staan. Ook blijkt een schone en zuinige auto ook zonder financiële prikkel steeds belangrijker bij het wagenparkbeleid van bedrijven. De autoleasesector is goed voor 45 procent van alle nieuwe verkochte auto’s en daarmee een accelerator op het gebied van de inzet van schone, zuinige auto’s die voorzien zijn van de nieuwste technologieën.”

Werkgevers hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor hun werknemers hoog op de agenda staan

Leasemaatschappijen spelen in op deze ontwikkeling door bedrijven breder te adviseren over financiële regelingen en het praktijkgebruik van auto’s. Hierbij kun je denken aan uitleg over hoe bedrijven elektrisch auto’s kunnen opnemen in hun vloot en hoe zij hiermee kosten kunnen besparen. Hoewel elektrische auto’s in aanschaf nog relatief duur zijn, zijn ze in gebruik uiteindelijk goedkoper dan andere voertuigen.

Mobility as a service

Er wordt veel gesproken over ‘mobility as a service’, maar wat houdt dit in? “Voor ons als VNA, betekent het een dienstverlening waarbij je je als gebruiker kunt aansluiten op een platform die je op een efficiënte en betaalbare manier van a naar b brengt. Net zoals bij Spotify en Netflix kun je dan als gebruiker op iedere plek gebruik maken van deze dienst.

Deze dienstverlening staat nu nog in de kinderschoenen, maar het is onomstotelijk dat het eraan zit te komen en zal zorgen dat de mobiliteit op een nog efficiëntere manier in Nederland geregeld kan worden.”