Michiel Langezaal
CEO Fastned

De steeds groter wordende actieradius van elektrische auto’s zorgt voor een toenemende vraag. Ook het bedrijfsleven toont steeds meer belangstelling. Fastned bouwt in Nederland 's werelds eerste netwerk van snellaadstations voor alle elektrische auto's. Er wordt al gewerkt aan de uitbouw van het netwerk naar de rest van Europa. Michiel Langezaal volgt de ontwikkelingen rond elektrische auto’s en alles wat daarmee samenhangt op de voet.

“Steeds meer bedrijven horen van hun werknemers dat ze graag een elektrische leaseauto willen. Die bedrijven kunnen niet laadpalen blijven bijplaatsen. Dat is te kostbaar en veel bedrijven kunnen het niet omdat ze het kantoor huren. Daardoor zie je een toename van laden als dienst en niet als investering in infrastructuur.”

"Iedereen heeft in de gaten dat elektrisch de toekomst heeft.”

2016 transitiejaar

Laden als dienst is de core business van Fastned. Het bedrijf werkt hard aan een publieke infrastructuur, zodat ook bedrijven geen eigen laadpunten meer nodig hebben. Michiel Langezaal ziet 2016 als belangrijk transitiejaar. “We nemen afscheid van hybride.

Ongeveer veertig procent van de nieuwe autoverkoop in Nederland komt uit de leasemarkt. Dit betekent dat 150.000 mensen per jaar kijken naar hun bijtelling. In het nieuwe regime is straks alleen elektrisch nog interessant voor de gemiddelde leaserijder. Iedereen heeft in de gaten dat elektrisch de toekomst heeft.”

Verbeterde actieradius

“Tesla zet op dit moment de toon”, aldus Michiel Langezaal. “Andere bedrijven moeten mee. De verder dalende prijs van accu’s is verstorend in deze markt. Als autofabrikanten niet op elektrisch focussen, missen ze de boot. De Autowende is nu echt aan de gang. De verwachting is dat tegen 2020 batterijen worden geproduceerd die honderd dollar per kilowattuur (kWh) kosten. Op dat moment is de elektrische auto goedkoper in aanschaf dan een vergelijkbare 'fossiele' auto.

De grote groei voorzie ik al dit jaar, en vooral in 2017. Dan komt de volgende generatie elektrische auto’s van de belangrijke automerken op de markt, met een sterk verbeterde actieradius. Bovendien is elektrisch dan nog de enige interessante optie als het om bijtelling van nieuwe auto’s gaat.

De sterke groei gaat dus ook komen uit de leasemarkt. Met als groot voordeel dat bedrijven niet meer hoeven te investeren in eigen laadpunten. Die bevinden zich inmiddels in ruime mate langs de snelwegen en komen ook steeds meer in en rond de grote steden.”

Onlangs werd het vijftigste station geopend, daarmee is landelijke dekking een feit.

Landelijke dekking van snellaadstations een feit

Fastned bouwt aan een Europees dekkend netwerk van snellaadstations waar alle elektrische auto’s kunnen laden. Onlangs werd het vijftigste station geopend, daarmee is landelijke dekking een feit. De komende jaren groeit het aantal stations tot ruim tweehonderd; niet alleen langs de snelweg, maar ook in en rond grote steden. Binnenkort verwelkomt Den Haag de eerste snellaadstations. De vervolgstap is om het netwerk uit te breiden naar de rest van Europa.