Renate Hemerik
Directeur van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen

“Werkgevers en -nemers vragen in toenemende mate om flexibiliteit. Enerzijds in de duur van een leasecontract en anderzijds in auto’s, maar ook gecombineerd met andere vervoersmodaliteiten. Autoleasemaatschappijen voldoen aan die vraag door kortdurende contracten en een ruime keuze in auto’s en types te bieden. Die trend is al enige jaren gaande en ik verwacht dat dit verder toeneemt.”

Beste mobiliteitsmodel

Smart mobility gaat nog verder, hierbij speelt ook het openbaar vervoer een rol. “Het is een mobiliteitsmodel dat uitgaat van de beste/snelste manier van reizen in een bepaalde situatie. De ene keer zal dat met de auto zijn, de andere keer is het openbaar vervoer een betere keuze. Combinaties van die twee zijn natuurlijk ook mogelijk.

Autoleasemaatschappijen leggen zich steeds meer toe op het adviseren in de individuele mobiliteitsbehoefte. Die behoefte hangt veelal af van de werkzaamheden van de medewerker. Een onderhoudsmonteur met verschillende opdrachten per dag heeft niet veel aan het openbaar vervoer en is dus beter af met een auto.”

De autoleasemaatschappij van tegenwoordig biedt flexibiliteit en heeft veel verstand van mobiliteit en behoefte, kan ook openbaar vervoer en taxi regelen en neemt de voorfinanciering voor haar rekening.

Mobiliteitsprovider

Hemerik stelt dat werkgevers vooral graag één partij willen die hen alle ‘mobiliteitszorgen’ uit handen neemt. “Een autoleasemaatschappij als mobiliteitsprovider monitort, beheert en stuurt alle stappen in het proces waardoor er overzicht is in de kosten en in de vervoersbewegingen per medewerker.

De autoleasemaatschappij van tegenwoordig biedt flexibiliteit en heeft veel verstand van mobiliteit en behoefte, kan ook openbaar vervoer en taxi regelen en neemt de voorfinanciering voor haar rekening. Dat allemaal bij elkaar is een enorme ontzorging voor de werkgever die daarmee verzekerd is van de beste mobiliteitskeuze tegen een goede prijs.”

Autobezit neemt niet af

In de discussies over toekomstige mobiliteit duiken steeds geluiden op dat er een verschuiving optreedt van autobezit naar –gebruik, vooral onder jongeren. Hemerik nuanceert dit graag: “Bijna alle cijfers en rapporten prikken door die stelling heen.

Dat jongeren geen auto meer willen, blijkt een weinig genuanceerd standpunt van maatschappelijke/politieke discussies over mobiliteit. Natuurlijk merken ook wij een beweging van autobezit naar –gebruik, zeker bij studenten die in een drukke stad wonen met een uitgebreid OV-netwerk. Maar als jonge werknemers een gezin stichten en vaak buiten de stad gaan wonen, willen ze nog steeds een auto.

Jonge, zakelijke rijders hebben zelfs het meest ambitieuze toekomstbeeld over de invulling van hun automobiliteit.” Dergelijke geluiden én de nuancering ervan zijn belangrijk in gesprekken met de overheid over toekomstige mobiliteit. “Dat zijn beleidsmatige discussies die uiteindelijk zorgen voor belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld de investeringen in infrastructuur.”

Flexibel leasen past bij het moderne MKB

Albert van Selst
Directeur van Alcredis Finance

Flexibele lease-oplossingen zijn helemaal van deze tijd. De mobiliteitsbehoefte vraagt door onder meer de veranderende arbeidsmarkt om op maat gemaakte oplossingen. Goed luisteren naar de klant is het devies. Alcredis Finance laat daarvan met Toyota FlexLease een mooi voorbeeld zien. Directeur Albert van Selst: “Wij vinden dat een auto van de zaak ook echt moet werken voor de zaak”.

Alcredis Finance maakt deel uit van de Louwman Groep. Deze groep is in 1923 opgericht en staat synoniem voor pionierend en succesrijk ondernemen in de automotivemarkt. Alcredis Finance is de automotive financierings- en leasemaatschappij binnen de Louwman Groep. Zij werkt samen met de auto-importeurs uit de Groep (Toyota, Lexus en Suzuki). Daarnaast biedt zij dealers en haar klanten financiële oplossingen. Dit gebeurt met dealerfinanciering, consumentenfinanciering, lease en assurantiën via diverse merklabels.

Waar richt Alcredis Finance zich specifiek op?

“Wij werken primair voor het MKB. Leasemaatschappijen zoeken naar nieuwe mobiliteitsoplossingen. Het draait om het leveren van toegevoegde waarde. Dat blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk. Daarvoor moet je vooral in staat zijn om je in te leven in de situatie van de klant. Dat vergt een omslag in denken.

Wij onderzoeken heel nauwkeurig waar de klant behoefte aan heeft. Wij kijken secuur naar de looptijd, de behoefte van de rijder en de manier waarop de onderneming het wil financieren. Wellicht is alleen financiering nodig. Dan hebben wij een Financial Lease oplossing. Door de auto te financieren, kan onze klant andere financiële middelen flexibel aanwenden voor andere investeringen.

Steeds meer klanten worden graag ontzorgd. Dan nemen wij de klant alles uit handen, waarvoor maandelijks een tarief wordt betaald. Groot pluspunt is dat wij voor het complete onderhoud – dus ook voor (glas)schade – de dealer als aanspreekpunt hebben. Die regelt alles voor de klant.”

Hoe flexibel zijn jullie leaseoplossingen?

“Wij spelen heel nadrukkelijk in op de veranderende arbeidsmarkt. Wij zien in de arbeidsmarkt de trend van arbeidscontracten met onbepaalde tijd naar voornamelijk bepaalde tijd gaan. Dat vraagt om flexibele oplossingen. Ook als het gaat om de mobiliteit. Alles wat je zo flexibel mogelijk kunt financieren, geeft je als ondernemer de mogelijkheid om bij te schakelen als het nodig is.

Met Toyota FlexLease laten wij zien dat de auto van de zaak echt werkt voor de zaak. Dit leasecontract is beschikbaar voor Aygo en de hybride modellen Yaris, Auris en Auris Touring Sports. De klant kiest voor een operational lease met een looptijd van 24, 36 of 48 maanden. Na 50% van de looptijd (12, 18 of 24 maanden) kan het leasecontract worden aangepast of beëindigd. Dit betekent geen kosten bij het openbreken van een langlopend contract of dure short lease. Deze vorm van leasen is echt helemaal toegesneden op de eisen en wensen van deze tijd. Daarbij noem ik ook graag de financieringsmogelijkheden.

Voor het MKB is het nog steeds heel moeilijk om geld bij de bank te lenen en met name kleinere bedrijven hebben daar geen aanspreekpunt meer. Bij ons is dat heel anders geregeld. De klant staat echt centraal. We bieden oplossingen die tegemoetkomen aan de financieringsbehoefte van het MKB.”

Wilt u meer weten over de flexibele leasevormen? Neem dan contact op: Alcredis Finance, Afdeling Zakelijk, 0347-367 952.