Het straatbeeld is tegenwoordig niet meer voor te stellen zonder telefoons. Net als sigaretten vijftig jaar terug heeft iedereen op vrijwel elke foto nu een mobieltje in zijn of haar hand. Het is zelfs nog erger dan sigaretten, want kinderen van vijf hebben er tegenwoordig ook een. Ik ben niet tegen vooruitgang. Het is goed dat we met z’n allen steeds meer verbindingen krijgen. Het is supermakkelijk om nu je neef te contacten die een jaar terug naar Australië is verhuisd. Dan heb ik het niet zomaar over een belletje, maar natuurlijk even Facetimen of een Whatsapp videogesprek starten is de norm. Dit zijn allemaal positieve ontwikkelingen van de zogeheten smartphone, maar er zijn ook negatieve. En deze hebben een grotere impact dan je misschien dacht.

Social media

Ik heb het natuurlijk over social media en de gevaren ervan. Het zijn juist kinderen die hierop zitten en er niet vanaf kunnen blijven. Ken jij nog mensen in je directe omgeving zonder een Facebook, Snapchat of Instagram account? Het is simpelweg niet weg te denken uit de samenleving van vandaag de dag. Kinderen tussen de acht en tien jaar oud zitten gemiddeld genomen zo’n twee uur per dag op hun telefoon. Dit heeft als gevolg dat de kinderen minder buiten komen en een gebrek aan vitaminen mislopen wat ze anders zouden krijgen van onze goede vriend de zon. Ook heeft het staren naar de vierkante schermen als gevolg dat je ogen sneller achteruit gaan. Maar al deze effecten zijn niets als het om de constante stroom van nieuwigheid. Je kan je “feed” waar en wanneer dan ook blijven verversen. Het creëert een grote behoefte onder de jeugd om alles nu te willen hebben. Dit zal je waarschijnlijk zelf niet eens doorhebben. Maar omdat je telefoon alles in een keer aan je geeft ontwikkel je zelf ook die behoefte in je dagelijks leven.

Hoe nu verder?

Dus wat kan je hieraan doen? Onderzoek wijst uit dat je deze behoefte minder snel ontwikkeld als je bepaalde apps of applicaties minder tot niet meer gebruikt. Het gaat dan vooral om pagina’s waarbij je eindeloos kan scrollen. Deze “one-page” sites op het internet zijn heel verslavend omdat je maar door en door kan scrollen. Je hebt geen idee hoelang je al op de app zit, totdat je opkijkt van je telefoon en realiseert dat er een half uur voorbij is gegaan. Een laatste tip om het gebruik van dit soort applicaties te beperken is het in leesmodus zetten van je telefoon. Deze wordt dan zwart-wit. Zonder het gebruik van kleur in je scherm ben je veel eerder geneigd een boek op te pakken dan weer twee uur lang Instagram te checken.