Voor het transport van allerlei soorten goederen zijn rolcontainers een uitkomst. Ze worden ingezet voor korte afstanden, zoals het verplaatsen van pallets in een magazijn. Denk aan supermarkten, maar ook orderpick-magazijnen. Ook zijn er specifieke antidiefstal-varianten te krijgen en isotherm karren voor horeca en catering. In hotels en in de gezondheidzorg wordt gebruik gemaakt van wasserij rolcontainers. De karren zijn te krijgen in verschillende hoogte-, diepte- en breedtematen. Er zijn meerdere soorten waar je zelfs tot vijfhonderd kilo mee kan vervoeren. In deze blog geef ik een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf, zodat je zo effectief mogelijk gebruik kan maken van de karren. Duik met mij mee de wereld in van de rolcontainer!

Soorten hekken

Voordat je overgaat tot aanschaf, is het van belang eerst na te denken bij hoe de goederen verpakt zijn om te weten welke soort karren je het beste kan aanschaffen. Zo kan je soorten kopen met legborden en opstaande randen, zodat pallets niet makkelijk eruit schuiven bij verplaatsing van de kar. Maar je kan ook zonder legborden bestellen, waardoor je grotere dozen kan stapelen. Dan krijg je een kar met bijvoorbeeld alleen klemhekken. Een variant daarop is een zogenaamd ‘nestbaar hek’, zodat de goederen als het waren ingesloten zijn en deze niet uit de kar kunnen vallen. Vaak is het ook mogelijk om legborden erbij te bestellen, want deze kunnen er dan eenvoudig op gemonteerd worden. Let er ook op of de karren demonteerbaar of inklapbaar zijn. Als je rolcontainers gebruikt voor opslag van goederen, zou ik kiezen voor demonteerbaar. Hoewel het demonteren vaak makkelijk gaat, gaat er toch meer tijd inzitten dan als je ze kan inklappen. Moet je de karren wel makkelijk en snel kunnen opslaan en weer gereed kunnen zetten, kies dan voor de inklapbare.

Welke wielen

Ook de wielen verdienen aandacht. Vaak is het mogelijk zelf aan te geven welke wielen je erop wil. Bedenk daarbij dat hoe groter de diameter van de wielen zijn, hoe lager de weerstand zal zijn tijdens het vervoeren van de beladen kar. Het zal het verplaatsen soepeler maken. Als de weg die de kar af moet leggen een volledig vlakke vloer is, kan je het beste voor hard materiaal van je wielen kiezen. Zoals nylon. Wel geeft dit veel geluid. Maar als er veel obstakels op de weg liggen, is het beter als de wielen van zacht materiaal zijn, zoals rubber. Gaat de weg alleen maar rechtdoor, dan is het het best als er maar twee zwenkwielen onder de kar zitten. Vier zwenkwielen maken het vervoeren dan juist lastiger. Dat aantal is weer handig als er juist veel gemanoeuvreerd moet worden. Let er ook op dat je wielen met en zonder rem kan kopen. Een rem is uiteraard onmisbaar als er sprake is van hellende ondergronden. Ook zijn er verschillende accessoires bij de karren te kopen, zoals beschermhoezen en textielbinders. Ik hoop dat je hiermee precies weet welke rolcontainers je nodig hebt!