Door de maatregelen die zijn genomen wegens het coronavirus zijn we allemaal weer veel meer gaan bellen. Ja, er wordt ook veel geappt, maar bellen deden veel mensen niet meer zo vaak. Doordat we beperkt zijn in onze bewegingsmogelijkheden en bijna continu thuis zitten, hebben we ineens erg de behoefte elkaar stem te horen. En het is natuurlijk super fijn dat we ook nog eens de video erbij aan kunnen zetten. We zijn meer dan ooit op zoek naar verbinding met elkaar. Om te checken of het goed met de ander gaat en de rare situatie te kunnen delen. Op een of andere manier kom je makkelijker deze periode door als je kan horen en zien hoe de ander ermee omgaat en dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Die gevoelens van herkenning geven troost en het zorgen ervoor dat je makkelijker met de beperkingen in je bewegingsvrijheid weet om te gaan.

Mooie initiatieven

Daarnaast doet het goed over verschillende positieve initiatieven te horen, zoals bijvoorbeeld de berenjacht die voor kinderen is georganiseerd. Het is heel simpel: je zet een teddybeer in een van de raamkozijnen aan de voorkant van je huis, maakt een foto en deelt die. Kinderen kunnen dan een speurtocht maken door hun buurt. Dat soort dingen maken de wereld wat mooier. Je wordt erdoor aan herinnert dat mensen elkaar steunen. Bovendien inspireert het ook, omdat je zin krijgt mee te doen. Een positief gebaar of actie kenmerkt zich erin dat die positiviteit wordt doorgegeven aan elkaar. Als tegenhanger van het coronavirus verspreiden de mooie initiatieven als het ware een positiviteitsvirus. Het zorgt ervoor dat we ons een met elkaar voelen en we ervaren de kracht dat we deze situatie samen kunnen doorstaan.

Vrienden van vroeger

Wat ik bij mezelf merkte, is dat ik ineens veel moest denken aan mensen van vroeger. Ineens kwamen herinneringen aan oud-klasgenoten en buurvriendjes naar boven. Ik weet niet precies waarom, maar ik kreeg ineens sterk de behoefte te weten hoe het met ze gaat. Natuurlijk sta ik wel in contact met ze via sociale media, maar we onderhielden geen actief contact. Ik heb ze allemaal gebeld en daar kwamen erg leuke en mooie gesprekken uit voort. Zo vertelde een vriend van vroeger waar ik altijd mee voetbalde, dat hij een bedrijfsongeval had gehad. Ik wist dat helemaal niet. Hij vertelde wat er gebeurd was en hoe het erna is verlopen. Gelukkig was hij goed bijgestaan door een letselschade advocaat Gouda. Dat scheelde enorm bij het verwerken van de situatie en het verder kunnen. Hij zet zich nu in om de veiligheid op het werk te bevorderen. Ik vond dat geweldig en enorm inspirerend!