In onze dynamische en hectische maatschappij is het onze plicht om als bedrijf te blijven innoveren. Wie dit niet doet loopt achter, valt uiteindelijk uit de toon en zal de snelle ontwikkeling niet meer kunnen bijhouden met het gevolg dat je orders gaan teruglopen. Uiteraard zit je daar als bedrijf niet op te wachten en daarom is het ook voor jou van belang dat je dagelijks bezig bent met het optimaliseren van een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk als je bijvoorbeeld ondernemer bent logistieke sector en je producten van A naar B vervoert? Dan zorg je dat dit proces van A naar B maar ook van B naar A helemaal geoptimaliseerd is en alles wat je daarbij nodig hebt.

Voor welk vervoersmiddel kies je?

Om als bedrijf lading met producten van A naar B te vervoeren zijn er een aantal vervoersmiddelen die je kan kiezen. Voor vervoer naar het buitenland wordt er meestal gekozen voor de vrachtwagen, de boot, het vliegtuig of een combinatie hiervan. Enkele keren zal ook de trein gekozen worden als vervoersmiddel mocht er een goede treinverbinding zijn. Binnen eigen land of naar buurlanden wordt er meestal gekozen voor de vrachtwagen. Waarom? Omdat dit vervoersmiddel voor veel bedrijven het meest effect is. Je bespaart voornamelijk op tijd en kosten. Daarnaast houdt je zelf het hele proces in handen. Als je dit uitbesteedt aan bijvoorbeeld een treinmaatschappij dan heb je toch weer te maken met een derde partij. Dus de vrachtwagen wordt is de meeste van de gevallen gekozen omdat het effect is maar hoe zit dat eigenlijk met de vrachtwagens zelf? Kan de ene vrachtwagen effectiever en daardoor efficiënter zijn de ander?

Hoe effectief en efficiënt zijn jouw vrachtwagens?

Als we kijken naar vrachtwagen en hun laadruimte, dan kunnen we deze eigenlijk opdelen in twee soorten. Enerzijds kennen we de “ouderwetse” vrachtwagen met de dichte laadruimtes en anderzijds kennen we de modernere vrachtwagens met een kuip laadruimte, ook wel bekend als de kipper vrachtwagens. Welke vrachtwagen het meest geschikt is voor jouw bedrijf en daarmee het meeste bereikt op gebied van efficiëntie hangt voornamelijk af van je lading. Kleine lossere ladingen staan een stuk veiliger in de dichte laadruimtes maar heb je een grotere, zwaardere lading zoals zand, aardappelen, graan of een andere soortgelijke lading dan is een kipper vrachtwagen veel efficiënter voor jouw als bedrijf. Waarom? Omdat deze lading op plaats van bestemming veel makkelijker te laden en/of te lossen is. Met een druk op de knop zal de laadbak van de kipper zichzelf legen. Geen gedoe met heftrucks en extra hulp, voor een kipper heb je maar een man nodig en veel minder tijd. Een stuk efficiënter dus!