Het was een jaar met ontzettend veel tegenspoed. De wereldwijde pandemie heeft de gezondheid van vele mensen geraakt en ook voor veel economische schade gezorgd. Menigeen heeft door de pandemie zijn of haar baan kwijtgeraakt. Toch moeten we er het beste van proberen te maken. Er zijn ook veel nieuwe kansen voor je carrière. Veel Nederlanders dromen ervan een eigen bedrijfje te hebben. Steeds meer mensen maken deze droom ook een realiteit en beginnen als zzp’er. Maar hoe zorg je dat je een succesvolle zzp’er wordt? In dit artikel bespreken we de beste tips voor startende zzp’ers.

Vind gaten in je deskundigheid

Wanneer je als zzp’er begint ben je waarschijnlijk een expert op een specifiek gebied, wat fantastisch is. Maar als zzp’er zul je alle aspecten van de bedrijfsvoering moeten uitvoeren. Dit betekent dat je al snel zult merken dat er ook aspecten zijn waar je nog niet genoeg deskundigheid in hebt. Als zzp’er heb je niet een organisatie achter je met experts op andere gebieden. Daarom is het verstandig om de gaten in je kennis op te vullen met studeren. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van een administratie en juiste belasting betalen.

Blijf financieel flexibel

Zeker als beginnende zzp’er zul je nog een tijd onzekerheid hebben over je inkomen. Daarom is het verstandig om niet te veel financiële verplichtingen aan te gaan. Heb je bijvoorbeeld een auto nodig om bij klanten te komen? Investeer dan niet al je geld in een nieuwe auto en ga ook geen dure lening aan. Je kunt dan beter kiezen voor een shortlease, ofwel een shortlease zakelijk. Met een shortlease zakelijk kun je gebruik maken van een zakelijke auto maar wel maandelijks de lease opzeggen. Dit is handig al je een maand financieel krap zit.

Start part-time

Het is niet altijd meteen verstandig om met je baan te stoppen wanneer je als zzp’er begint. Je verliest dan een stuk inkomstenzekerheid en zorgt ervoor dat je paniekerig aan je zzp avontuur begint. Een beter idee is om naast je eigen baan als zzp’er te beginnen. Op deze manier kun je part-time je bedrijfje opbouwen en alles goed neerzetten. Er is dan ook meer ruimte om te leren.

Maak een goede werk-privé verdeling

Wanneer je de hele dag thuis werkt als zzp’er kan het snel gebeuren dat je werk uren en privé uren met elkaar vermengd raken. Je zult of te lang doorwerken, of tijdens werkuren afgeleid raken door andere dingen. Probeer een duidelijke structuur in je werkdag te  houden.